Autoritățile din Iran au informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) despre progresele făcute în producţia de uraniu metalic, care ar urma să servească drept combustibil la un reactor nuclear. Aceasta ar fi o nouă încălcare a angajamentelor sale din acordul internaţional semnat în 2015, notează presa străină.
Potrivit Teheranului, aceste cercetări au ca obiectiv să furnizeze combustibil avansat pentru un reactor de cercetare de la Teheran.
„Iranul a informat Agenţia într-o scrisoare din 13 ianuarie că «modificarea şi instalarea echipamentului corespunzător pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare a început deja»”, a indicat AIEA într-un comunicat. Teheranul insistă că obiectivul este acela de a obține combustibil pentru un reactor de cercetare.
Subiectul este, însă, unul extrem de sensibil deoarece uraniul metalic poate fi utilizat ca o componentă a armelor nucleare, iar acordul din 2015 specifică o interdicţie de 15 ani asupra „producţiei sau achiziţionării metalelor plutoniu sau uraniu ori a aliajelor acestora”. El prevede că Iranul poate fi autorizat să înceapă cercetările privind producţia de combustibil pe bază de uraniu „în mici cantităţi agreate” după 10 ani, dar numai cu autorizaţia celorlalte părţi semnatare ale acordului.
În 2015, Iran şi „Grupul 5+1” (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au încheiat, la Viena, un Plan de acţiune comun şi cuprinzător (JCPOA) destinat să reglementeze problema nucleară. Preşedintele Donald Trump a retras America din acord în 2018, înainte de a restabili şi intensifica sancţiuni economice punitive. Ca răspuns la aceste sancţiuni, Iranul a renunţat progresiv la angajamentele sale asumate în cadrul acordului.
Asasinarea cercetătorului iranian Mohsen Fakhrizadeh, un expert în domeniul nuclear, a ridicat noi tensiuni. În urma atacului, pe care iranienii l-au atribuit Israelului, aripa cea mai dură de la Teheran a promis o ripostă pe măsură, iar Parlamentul a adoptat o lege controversată care impune producerea şi stocarea a cel puţin 120 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20% pe an!